Wednesday, July 28, 2010

Teka Triki



Dah lama rasanya dah belek youtube.. Sekali terjumpa lak vids nih.. Haha.. Giler sengal.. Moral of the story jangan kacau member ko tido..

Monday, July 26, 2010

Balqish Batrishah

Ntah betul ntah tidak aku eja nama anak orang ni.. Hehe.. Btw, hari Ahad hari tu adalah birthday yang ke-3 budak kecik ni.. Nama je 3 tahun, tapi kecik je budaknya.. Walaupun kecik adalah sangat ganas.. Buas ya rabbii.. Huhu.. Apa kene mengena budak ni dengan aku?? Oh, ini adalah girlfriend haikal.. Hahaha.. Bukan main eh? Walaupun Haikal jumpa budak lain, tapi dia tak pernah lupa girl ni.. & Haikal treat dia special tuu.. Haikal sorang je yang panggil girl ni dengan nama Batrishah sedangkan yang lain sume panggil dia Balqish..


Oh, jangan di lupa.. Siap makan kek bersuap-suap mengalahkan makan beradap okehh.. Wah-wah-wahhh.. Bukan main lagi anak aku.. Kalau aku nak suap bukan main ngelat.. Siap cakap "aikal nak suap sendiri.." Bila aweknya nak suap, lajuuu je nganga mulut eh? Hishhh.. Pangai sape ko ikut ni Haikal oii.. (-_-")
Ok la, hari Ahad hari tu bangun pepagi macam biasa pergi hotspring.. Then baru la terhegeh-hegeh pegi JJ Balakong carik hadiah girl.  Orang dah la ramai, JJ tengah sale kan.. (cepat pergi, aku tak ingat lak sale sampai bile..) Pusing-pusing last-last aku just beli baju Seed je.. Bayar & then gi bungkus pastu terus gerak..Sampai rumah birthday girl kul 3.30 camtu la.. Dah potong kek segala dah.. Lambat la kiranya.. Makan-makan.. And berjumpa la teruna & dara ni... Wah.. Masa memula jumpa muka malu-malu.. Yer la lama tak jumpe katanya.. Tapi memula je la malunya.. Pastu dah pegang-pegang tangan.. Terus la berjimba berdua-duaan.. :D
Birthday Girl..Macam Cina, udah la pakai ceongsam..

Sesi makan beradap.. :)

Amboi.. Dok atas riba pulak.. Yang kanan tu adik birthday Girl..

kat pokok pulakk..

Rival.. haha.. Haikal melayan jugak girl ni.. Bukan main yerr kamu..

Balik around 6pm kot.. Hujan plak tu.. Aku pulak main redah je.. Malas nak berpayung la konon.. Sekali hamik kauu.. Balik umah dah bersin tak berenti.. Dan sekarang secara officialnya aku kene selsema.. Aaarrhhh.. Menciiii!! Srott.. Srotttttttt!!

Friday, July 23, 2010

Oh.. Suke, suke, sukeeee!!

Yay! Tadi pegi beli baju.. Saya sudah boleh pakai saiz S!! Teruja giler! Ngehh..

Ok, itu je.. Dah gi buat keje.. =P

Ni mesti lelaki punye keje..

Dapat emel dari kawan aku tentang lelaki vs perempuan.. Bagi aku sangatlaaa tak logik..

Lelaki:

1. Pandu ke bank, parking dan berjalan ke mesin ATM


2. Masukkan card


3. Tekan number PIN dan jumlah yang dikehendaki


4. Ambil duit, card dan receipt





Perempuan:


1. Pandu ke bank


2. Matikan enjin kereta


3. Perhatikan makeup di muka melalui cermin pemandu


4. Semburkan minyak wangi


5. Sikat rambut dan berjalan ke mesin ATM


6. Mencari Kad ATM di dalam beg tangan


7. Masukkan kad ATM


8. Mencari nombor PIN ATm dekat celah penyepit rambut dalam beg tangan


9. Tekan nombor PIN


10. Membaca arahan ATM selama hampir 2 minit


11. Tekan "Batal"


12. Tekan sekali lagi nombor PIN


13. Tekan "Batal" sekali lagi


14. Telefon suami atau pakwe untuk bertanya nombor PIN yang betul


15. Tekan nombor PIN yang betul dan periksa baki duit yang tinggal


16. Masukkan jumlah yang dikehendaki


17. Tekan "Salah"


18. Masukkan jumlah yang agak besar


19. Tekan "Salah" sekali lagi


20. Masukkan jumlah yang lagi besar


21. Keluarkan dan amik duit dari mesin ATM


22. Masuk ke dalam kereta


23. Periksa makeup di muka sekali lagi


24. Mencari kunci kereta dalam beg tangan


25. Hidupkan enjin kereta


26. Jalankan kereta.


27. Berhenti tiba-tiba


28. Pergi balik ke mesin ATM


29. Ambil Kad yang tertinggal dan resit.


30. Masuk kembali ke kereta


31. Letakkan kad ATM di atas Dashboard


32. Buang resit atas jalan


33. Tengok dekat cermin pemandu


34. Perika makeup sekali lagi


35. Membetul-betulkan rambut


36. Masukkan gear kereta untuk reverse (undur)


37. Brake mengejut lagi


38. Masukkan gear kereta ke depan sebab tersilap tadi


39. Memandu lebih kurang 3 km


40. Baru teringat nak lepaskan hand brake..




Seee?? Tipu eh? Mana ada orang pempuan skarang macam ni?? Tolong sket tau.. Ni mesti keje lelaki la nih!!!

BebelBebel: Perempuan skarang dah efficient la.. Keyakinan diri sudah tinggi.. Takde nak ngadap cermin je semeding.. Kan? Kan??


Monday, July 19, 2010

Bla.. Bla.. Bla..

Hmm.. Lately ni giler malas.. Kat umah pun malas nak buat keje umah.. Kerana mengigatkan itu adalah tanggungjawab sebagai seorang isteri & ibu, ku kuatkan juga hati.. Cewahhh! Mengade.. Haha..

Ok.. tapi kisah malas tu memang betul.. Siyes la, dua hari aku tak basuh baju.. Baju 2 bakul pun baru semalam aku lipat.. Huahuahua.. Tu pun sebab mata sudah semak tengok baju berlonggok-longgok.. Semalam basuh la baju 1 trip.. Ada lagi sebakul menunggu untuk dimandikan.. Kehkeh.. Giler cam haremm punye malas.. Masak pun simple-simple aje.. Tade nak bergulai, berkuah, berlemak bagai ye.. Sume goreng-goreng sempoi.. Tu pun nasib mau masak.. Kalau tidak harus ke kedai.. Tapi kata malas, nak bersiap ke kedai pun malas.. Parah giler.. T_T

By the way, semalam aku call PIL aku.. Saje mau dengar suara tuan puteri si bujur sireh tu.. hehe.. Tengah tengok ayam katanya.. Punye la dia menjerit!! Rupanya dia marah kat ayam.. Hahaha.. Gaghangnye la anak dara aku ni!! Tapi sangat teruja dengar suara dia.. ^_^

Oh, minggu ni gaji.. Cepat la.. Duet sudah kering kontang.. Huhuhu.. Haih.. Ntah bile nak ada duet berlebih-lebih.. Kaya sehari, kurang kaya 24 hari.. kehkehekeh.. Tak leh kata misekin or kayap, nanti jadi doa plak kan.. Macam mana nak tambah duet ni? Nak bisnes tak reti.. Nak masak memasak, lepas tekak sendiri je.. Tekak mr hubby pun kadang tak lepas.. Wakakakaka.. Nasib la yer mr hubby.. Pakej yang anda dapat adalah tidak lengkap.. Kuikui.. Takpe, dalam proses la ni.. That's why skang aku merajinkan diri masak-memasak.. Konon to sharpened the skill eh? Tapi skill dah memang tade, mana mau nak sharpened pun? Ngehhhh..

Ok la, banyak melalut.. Tajuk pun bla.. bla.. bla.. kan.. Baca je la aku bebel.. Harap hari ni boleh dapat aura rajin.. Oh malas, pergi kamu jauh-jauh.. Shoooohhh!!

Friday, July 16, 2010

Aku Benci Kauuuu...!

Eh, ko nih nape jenis tak reti bahasa aa? Mana-mana je kau ada.. Semak tau tak, semakk! Orang dah taknak kat kau, kau bleh gi main jauh-jauh? Ni tak, semua tempat kau ada.. Heee.. rasa nak tampar-tampar.. Tak senang tau, aku nak letak barang kat mana pun dah tak tau.. Semua ko nak.. Giler tamak! Datang ramai-ramai lak tu.. Tak malu ke weh? Orang tak jemput datang pun korang terhegeh-hegeh melukut di tepi makanan aku! Dem you SEMUT!!!!

Hahaha.. Apekah kejadahnya aku ni pagi-pagi sudah emo pada semut? Geram la weyhhh.. Sume bende dia nak hurung.. Hangen  tul.. Apa, makanan di negara semut dah habes ke? Ye la, skang kan asyik ujan aje, maybe makanan dia sume dah tenggelam dek banjir besar kot.. Huhu.. Tapi siyes la, semut zaman sekarang bukan mati disebabkan gula, tapi mati sebab ridsect!! Kehkehkeh.. Tak pun dengan tangan aku ni je aku lepuk.. Kejam kah? Sape soh sume bende pun dia nak hurung kan? Air suam pun nak hurung hatta sambal belacan pun mau?? Advance! Semut dah pandai makan pedas! Ngeeee..

K la, malas mau bebel panjang pasal cik Semut ni.. Balik ni nak stock up ridsect.. Hehehe..

Thursday, July 15, 2010

Adusss.. Rindu lerrr!!

Huhuhu.. Semalam agak sebekk pulakk.. Tetiba rindu banget sama puteri aku yang comel lotey ni.. Alahaii.. Tetiba teringat-ingat muka dia yang comel tu, terdengar-dengar suara dia nanges.. & aku suka sangat bile dia senyum dan ketawa.. Nasib baik aku still simpan baju masam budak ni.. Jadi la buat lepas rindu..

Tadi father in law aku call.. Siap tanya "semalam kamu ingat Humaira ke, adik semalam taknak tido.."  Huhu.. Adekah dia rasa apa aku rasa? Memang kuat eh connection ibu & anak ni.. Oh, cepat la hujung bulan!! Mau balik kampung jumpe kamu Humaira!! Ibu rindu kamu!!!
Sob.. Sob..

 

BebelBebel: Air mata sedang bergenang!!

Tuesday, July 13, 2010

Gajah Berbadan Besar.. Gedek-gedekk..

Itu la tajuk lagu terbaru gilaan anakanda aku sekarang.. Adoi laa.. Suke sangat dia lagu gajah ni.. Kejap-kejap nyanyi lagu ni.. Padahal banyak lagi lagu lain yang dia blaja kat taska nun.. Huhu.. Tapi 1st time aku dengar dia nyanyi lagu ni pun aku tergelak.. Lagu camni pun ade eh? Hehehehe.. Sronok gak jadi cikgu taska ea, layan bebudak nyanyi macam ni.. Mesti nak tergelak je keje..

By the way, si Haikal ni memang giler nyanyi.. Adakah sebab aku giler karaoke masa preggykan dia?? Hahah.. Memang masa preggy si Haikal dulu, aku suke gi karok.. So, maybe dah menurun kat dia kot? Hehehe.. Si Haikal ni pun ada lagi satu bakat tau.. Dia kan boleh buat apa-apa subjek menjadi lagu.. Contoh la kan, kalau tetiba dia tengah tengok Ultraman ke, dia buat satu lagu dengan lirik merapu pasal Ultraman.. Pening kepala aku weh.. Ade-ade aje dia ni..

Ada la aku amik video dia nyanyi lagu gajah ni.. Tapi malu-malu lak dia bile tengok aku rakam kan.. Ngade je.. (v_v)..


video

Malu-malu lak eh? Padahal kalau tak bukan semangat siap dengan gaya sekali.. Kimi, ni lagu untuk awak tido yeee.. :)

Friday, July 9, 2010

Chang Kalaoke..

Maksud tajuk di atas ialah 'nyanyi karaoke'.. Ingat masa belajar Mandarin dulu.. Ntah betul ntah tidak aku eja.. Haha.. Janji ada bunyik..

By the way, tengahari tadi aku & a few member ofis pergi melalakkan diri kat karaoke.. Bagus eh? Orang gi sembahyang jumaat, kitorang gi karaoke berjemaah.. :)  Dah lama gile tak karok, suara pun nyanyi tak lepas aje.. Haha.. Padahal suara memang dah tak sedap, nak salahkan dah lama tak nyanyi konon.. Ngehh..

Pergi kat Mines aje, sebab tu yang dekat.. Tapi sekarang harga dah naik pulak.. Dulu selagu 1.50 kot, skang dah jadi 2 hengget.. Kitorang semua 5 orang, tapi sorang takmo nyanyi.. So, kira-kira sorang nak nyanyi 4 lagu aje.. So, semua RM32.. K la kan? Habis nyanyi ngam-ngam pukul 2.. Gi beli air sebab tekak dah kering melalak.. (Padahal sorang nyanyi 4 lagu je, ngalahkan nyanyi konsert plak!) Itu pun banyak skip-skip.. Bajet nyanyi lagu slow-slow tapi rupenye sume stok kene jerit-jerit jugak.. Keluar suara pecah aku.. Hahahaha.. Lantakkk! Janji enjoy! Aku bukan nak menten suara sedap pun kan.. Setakat nyanyi suka-suka.. :D

Sesi melalak bermula..
Perasan tak dia tulis lagu 'orang putih'.. Lawak lak eh? Selalu tulis "English song" ke apa kan?

Enjoy gak la.. Serius lama giler rasa tak berjimba macam ni.. Since pindah ofis baru rasa cam malas je nak keluar.. Hehehe.. Bulan depan pulak buat sesi karaoke lagi ye.. :)

Di Saat..

Read this on arieantara's posterous.. Am very touched when reading this.. Just wanna share with you.. Enjoy..

"Di saat kamu ingin melepaskan seseorang.. ingatlah pada masa kamu ingin mendapatkannya..
Di saat kamu mulai tidak mencintainya.. ingatlah saat pertama kamu jatuh cinta padanya..
Di saat kamu mulai bosan dengannya.. ingatlah selalu saat terindah bersamanya
Di saat kamu ingin menduakannya.. bayangkan jika dia selalu setia
Di saat kamu ingin membohonginya.. ingatlah di saat dia jujur padamu
Maka kamu akan merasakan erti dia untukmu..
Jangan sampai bila dia sudah tiada di sisimu
Kamu baru menyedari semua erti dirinya untukmu
Yang indah hanya sementara
Yang abadi adalah kenangan
Yang ikhlas hanya dari hati
Yang tulus hanya dari sanubari
Tidak mudah mencari yang hilang
Tidak mudah mengejar impian
Namun yang lebih susah mempertahankan apa yang ada
Kerana walaupun tergenggam bisa terlepas jua
Ingatlah pada pepatah, "Jika kamu tidak miliki apa yang kamu sukai, sukailah apa yang kamu miliki saat ini"
Belajar menerima apa adanya dan berfikiran positif
Hidup bagaikan mimpi, seindah apapun begitu bangun semuanya sirna tak berbekas
Rumah mewah bagai istana, harta benda yang tak terhitung, kedudukan dan jabatan yang luar biasa
Namun.. Ketika nafas terakhir tiba, sebatang jarum pun tak bisa di bawa pergi
Sehelai benang pun tak bisa dimiliki
Apa lagi yang mahu diperebutkan
Apa lagi yang mahu disombongkan
Maka jalanilah hidup ini dengan keinsafan nurani
Jangan terlalu perhitungan
Jangan hanya mau menang sendiri
Jangan suka sakiti sesama apalagi terhadap mereka yang berjasa bagi kita
Belajarlah tiada hari tanpa kasih
Selalu berlapang dada dan mengalah
Hidup ceria bebas leluasa
Tak ada yang tak bisa diikhlaskan
Tak ada sakit hati yang tak bisa dimaafkan
Tak ada dendam yang tak bisa terhapus...

Nice huh? :)

BebelBebel: All is true, but all is hard to do.. Applies to me as well.. Huhuhu...

Happy Birthday Old Man..

7hb hari tu birthday boss aku.. Tapi tade wat pape sebab dia takde.. Then, on the 8th, dia masuk ofis.. So, kitorang yang close dengan dia plan nak bawak dia pegi makan.. Takde la makan best pun, just gi satay kajang je coz itu yang cepat & dekat je dengan ofis..

After meeting habis, kitorang ber-enam pun cergas ke satay kajang.. Sampai dalam kul 12 camtu la.. Order-order satay, pastu ingat nak la order side dishes sekali.. Tapi waiter tu cakap side dishes only starts at 1pm.. Ape mende laaa.. Padahal dah pukul 12 tau, pe jadah nye side dishes pun nak ada time-time lak.. Bengong je.. Last-last makan je la sate & nasi himpit.. But then, nasib baik jugak tak order side dishes sebab makan sate aje pun perut adalah sengkak.. Hehehe.. So, just celebrate makan-makan je, bagi hati orang tua tu happy sikit.. Walaupun bos aku tu memang jenis happy semeding..

Ni la orang tua tu.. Semangat pakai baju UPM.. :P
The Satay.. Tak garing eh? Aku suke yang garing-garing sampai hitam-hitam tu.. Macam rasa muak sket..
Tengok.. Perangai tak melambangkan usia.. Hahaha.. Bajet comel la tu.. :D
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

By the way, alang-alang story pasal makan, last week me & hubby gi makan kat Laksa Shack kat JJ Balakong.. Selalu kalau makan aku suka makan nasi beriani dia & hubby aku suka makan lontong... Tapi hari ni saje la nak try menu lain.. So, Mr. Hubby order nasi with gulai lemak ke apa ntah, then aku order tomyam laksa.. Tapi, adalah kurenggggg... Tak mantopp.. Tak rasa pun.. Huhu.. Nasib baik tengah lapar, kitorang bedal la jugak.. (T_T)


See..? Presentation memang ok.. Tapi rasa kurengggg..

Wednesday, July 7, 2010

Unta-Unta

Haha.. Bukan aku baru pegi tengok unta ke apa.. Ni ada 'ragam' terbaru yang kitorang belajar dalam kelas tarian.. Dalam tarian traditional (or tarian lain pun sama aku tak sure), every step baru yang dia ajar adalah dipanggil 'ragam'.. So, Monday hari tu kitorang gi kelas belajar la ragam ni.. Kelakar nama dia eh? By the way, aku berjaya menghasut lagi 2 orang budak ofis aku untuk masuk kelas ni.. Ngehhh.. And maybe next week ada lagi sorang nak join.. Hehehe.. Bagus tak aku promo?

Masa last week kitorang belajar ragam 'silang kaki'.. Memang bersilang!! Hahaha.. Dengan bakat tak berapa nak ada ni, bersilang-silang la kaki kitorang yang sedia kejung ni menari.. Geleng kepala aje cikgu tu.. Nasib la ye cikgu.. Hope worth your pay!! :D

Ragam 'unta-unta' ni pulak lebih macam ko jengket-jengket kaki aje.. Ecehh.. Macam terer.. Rupa macam nak terkincit aje.. Hehehe.. Since ahli dah bertambah and bilik tarian tu agak kecik and sangat limited untuk menari, cikgu tu bahagi kumpulan-kumpulan untuk dia tengok bakat tarian sorang-sorang.. So, dapat la aku amik gambar kawan-kawan aku yang menari.. Cekidout!


2 keping je aku snap pun.. Sebab pastu turn grup aku plak.. Baju oren tu la cikgunya.. Ntah apa nama tak ingat.. Panggil Pakngah aje..

video
Ni plak sempat amik video sket.. Hehehe.. Lawak eh? Tapi memang fun! Kalau tensen-tensen kat ofis tu boleh la melepaskan tensen kat sini.. Even cikgu pun sporting, takde la serius aje.. Kalau tak dapat tu takde la nak marah-marah ke apa kan.. So, good.. :)

Tuesday, July 6, 2010

Gila Conteng..

Haha.. Bukan gila conteng apa.. Lately ni gila conteng muka.. Adoi, bulan ni je bape dah habis duit beli mekap.. Tapi tak jugak lawa pun.. Muahaha.. Lantak la kan, untuk kepuasan diri sendiri.. Tapi kengkadang adalah menyesal bile beli.. Sebab selalu beli kaler especially lipstik adalah lebih kurang sama aje.. Bongok.. Nak buat apa beli kaler lebih kurang tapi nak banyak-banyak? Gila tamak.. Hahaha.. Dah berjanji dengan diri sendiri taknak beli mekap for the next 6 months kot.. Dah ada sampai 2 beg dah mekap aku.. Tu pun satu beg sorok dalam laci tanak en. hubby nampak.. Dia memang la tak bising, tapi macam tak best la kan.. Gila apa habis duit beli mekap aje.. Baik beli makan, kenyang gak perut..

Gila beli mekap ni adalah sebab kawan ofis aku ada jual mekap murah-murah.. Kawan dia ada stok mekap ko cakap je nak brand apa dia boleh amik and jual dengan harga murah.. Dapat la diskaun 10-20 hengget.  Banyak gak tu kan? Contohnya, aku beli baru-baru ni blusher Revlon.. If kat luar harga adalah RM60 dengan dia leh dapat RM30+.. Tak ke ko meroyan? Hahaha.. Ke aku je? Ni siap aku dah warning kat dia jangan tunjuk apape mekap lagi dengan aku.. Hoh, gile la.. Aku ni dah la rambang mata.. Sekali bila balik rumah tengok kaler adalah lebih kurang aje.. (T_T)

Tapi aku tade la beli branded-branded macam Bobbi Brown ke Mac ke kan? Hoh, tak mampu la makcik.. Setakat Revlon, Bodyshop, Maybeline tu baru la standard aku.. Brand-brand kat counter ni tak dapek la yer.. Setakat yang boleh dibeli dekat Watson tu baru la boleh.. Lagipun kulit aku adalah kulit murahan.. Kalau pakai barang mahal kulit jadi allergik pastu tumbuh jerawat.. Huhuhu.. Bagus la tu.. Pasni toksah berangan nak pakai barang mahal ye.. Kulit aku sedar siapa tuan dia.. Ngehngehngeh..

Ni antara mekap yang aku pakai.. Ni cuma suku aje.. Yang lain aku simpan dalam beg lain.. Bawak mana yang pakai aje.. Bawak? Ye, memang aku bawak beg mekap mana-mana pegi.. Tapi bawak mana yang aku pakai untuk hari tu aje.. Contoh kalau hari ni aku nak tema pinky-pinky, kaler-kaler lain aku tinggal je kat umah.. Kalau nak bawak semua mau rebeh bahu.. Eh, dah banyak cakap pulak..

Tengok, semua pun brand yang boleh dibeli di Watson aje.. Kalau ada sape-sape nak beli sila bagitau nak brand apa, colour code apa, aku leh bagitau member aku.. Brand Bodyshop pun dia ada jual jugak.. Ok, bye..

Monday, July 5, 2010

i-city

Hoh, lama giler tak pegi shah alam.. Sekali banyak giler berubah weh.. Time aku study dulu takde la happening macam ni.. Tapi nasib baik jugak la kan..? Kalau tak harus setan dalam badan asyik suruh enjoy je, harus tak study.. Sedangkan yang zaman tade mende pun liat giler nak study.. Haha..

Hari tu kawan aku gi i-city.. Aku pun tanya menatang apekah i-city ni? Dia kata just tempat ada banyak lampu-lampu bleh amik gambar.. So, aku pun suggest la kat husband aku untuk outing weekend ni.. Nak gi KL adalah malas.. So, hari tu pun takde la plan nak pegi pun.. Kitorang keluar dari pagi, tetiba petang tu husband terus drive gi shah alam.. Aku pun tanya la nak gi mana.. Dia jawab "gi i-city la".. Hohoho.. Suka je main terjah.. Dah la keluar dari pagi.. Badan serius dah melekit dah.. Muka jangan cakap la.. Takpe la, dah orang nak bawak banyak bunyik la plak kan?

Sampai sana dalam 8 lebih, sebab before tu round-round dulu shah alam mengimbau kenangan zaman student.. :D  Ok, sampai giler punye queue.. Orang giler ramai.. Serius jadi tak best.. Nak ambik gambar pun tak feel sebab mana-mana pun ada orang.. Tapi Haikal adalah sangat teruja.. Ok la, janji dia happy.. Semangat dia lari ntah ke mana-mana.. Aku dah risau siap soh husband ikut je bontot haikal.. Ye la, dah la ramai giler orang.. Kang hilang mana nak carik?? Takde de aku nak buat anak lagi weh.. (-_-")

Ada la amik gambar sikit-sikit pakai kamera hp.. Katanya tak plan kan.. Kamera pun tinggal kat umah.. Ok la, nak kata best sangat tu takde la pun.. Saje buat seronok aje.. A few pix yang aku ambik:


Pokok kecik-kecik ni je tak bape ada orang..


Mr. Hubby


Me & Haikal.. Tengok, bukan dia nak pandang camera pun.. Tu dia dah sibuk nak lari tempat lain..


Gambar shiok sendiri.. Takde sape nak amikkan gambar.. Mr. Hubby adalah sibuk mengejar Haikal..


Nampak kat belah bawah pokok tu, kepala orang sesaja..


Haikal nak buat 'peace' tapi jadi 'five'.. :D


Haikal siap nak masuk dalam.. Dah la ada guard yang asyik tiup wisel prett pretttt kalau nampak budak nak masuk.. Bising tul!
Lagi gambar pokok.

Huh, berpinar mata tengok lampu.. Ni je la antara gambar yang ok.. Gambar lain penuh gambar orang aje.. Tak best la.. Nak lebih-lebih gi sendiri ea.. Masuk bayar parking je RM2.. Sila la pergi meramaikan majlis..

Leisure time..

Selalu weekend aku keluar ngan family.. Ye la, dah katanya weekdays semua busy keje kan? Weekend ni je la masa nak bermesra-mesra.. Tapi kitorang takde la keluar gi jauh-jauh pun.. Selalu weekend wajib pepagi gi mandi hotspring.. Memang bagus sebenarnya.. Kalau rasa nak kuruskan badan ke apa kan, bagus gak pegi hotspring ni.. Takyah pegi sauna segala.. Mahal sehh.. Mana la aku mampu nak gi sauna.. Ni pegi je sauna semulajadi.. Hahaha.. Owner hotspring ni pun jadikan tempat ni wakaf, so masuk takde la kene bayar ke apa.. But still dia provide tabung, kot la ko nak derma ikhlas hati, untuk dia elokkan tempat tu ke, nak bersihkan ke.. But still, kira ok la kan? Tempat dia pun sangat la humble..  Takde la fancy-fancy pun.. Just serve the purpose untuk mandi aje.. Jadi la..

Hotspring ni pun baik untuk kesihatan.. Ramai aku tengok orang-orang tua yang sakit-sakit kaki, lenguh badan, ada yang strok datang mandi kat sini.. Dan banyak testimoni kata since dowang mandi kat sini nampak la perubahan.. But kene la consistent kan? Jangan la ko datang sebulan sekali or setahun sekali aje.. Mostly diowang datang every weekend.. Ada yang dari jauh datang.. Mana yang ada anak ezhema (eh, betul ke aku eja?) yang stok kulit alergik tu pun ada datang sini.. Coz natural hotspring kan air dia ada belerang.. Tu la diowang kata buat ubat.. Wallahualam la, but then aku dah mandi kat sini almost 4 years.. Alhamdulillah.. So far, ok.. Badan lepas mandi tu memang segar stok ko rasa nak tido je lepas tu sebab badan jadi ringan.. Kalau yang banyak angin mau jugak terkentut aje.. Hehehe.. Even Haikal pun suka mandi kat sini, coz memang dah train dia dari kecik.. So, bila orang tengok dia selamba badak je mandi air panas, semua macam kagum la tengok kan.. Hahaha..

Pasni, sapa yang ada mak-mak yang selalu sakit kaki, sakit lutut bagai, boleh la bawak diowang mandi hotspring.. Banyak lagi bukan la kat langat ni aje.. Rasanya kat setapak pun ada, kat selayang pun ada.. Tempat lain aku tak tau.. Lagipun ni antara cara murah nak sihatkan badan.. Apa salahnya kan? Jom!
Ni jalan nak pegi, boleh tahan jam sebab ramai yang nak pegi mandi sungai jugak..
Ni je la tempat mandinya.. Yang kat sebalik dinding tu for guys..  Sangat humble la tempat dia, nama pun wakaf.. Ni kira ada gak la usaha owner tu nak wat dinding, nak simen segala.. Btw, kalau nak mandi kena ambik baldi & gayung.. Takleh rendam dalam kolam coz nak jaga hygiene.. :)
Tengok la dua beranak yang berdiri dekat traffic lite tu.. That's my two lovers.. Haha.. My husband yang pasrah melayan anak dia..

Cabut Gigi.. Ngeri!!

Ni story last friday.. By the way, husband aku outstation since tuesday hari tu, and friday baru balik.. Tiba-tiba dia call kata dah sampai rumah & nak bawak haikal cabut gigi.  Suppose bawak dia cabut gigi last friday, but then last week kat parents in law aku datang, so postpone la.. Since ingat husband aku tak balik lagi, aku dok ingat nak bawak next friday aje.. Tapi tetiba dah call kata nak bawak, aku pun ambik half day ler friday tu..

Kisahnya gigi haikal ni masa umur dia 2 tahun ++ kot, ada jatuh kat depan rumah.. Masa jatuh tu gigi depan sebelah kiri dia tu ada pecah sikit.. Over the time, gigi tu makin lama makin tinggal sikit sampai jadi suku je.. Then bawak gi klinik gigi doc suggest supaya cabut je gigi tu, coz gusi dia jadi bengkak and gigi tu pun dah takde function sebab tinggal suku and gusi pun dah masuk celah gigi.. So, terpaksa la dikorbankan jugak gigi tu.. Takpe la, nasib gigi susu aje, at least leh tumbuh lagi.. Tapi lama la lagi nak tungguu.. Sementara tu, rongak dulu la si haikal ni.. Huhuhu..

Ok, jadinya aku terus gi amik Haikal dulu kat taska.. Excited dia nampak aku sebab awal kan.. Ingat aku ambik dia awal nak gi jenjalan la tu.. Sian tul.. Haha.. Then pick up husband aku kat rumah terus bawak gi klinik..

Sampai-sampai amik no. pastu jap je kene panggil dah nama..  Memula Haikal cool lagi.. But still aku kene baring sekali atas kerusi tu, then dia baring atas aku.. Doc check gigi dia, kata gusi dah ok, tak bengkak dah.. So dah boleh cabut.. Bila doc bawak keluar jarum nak bius, dia ok lagi.. Sekali bila doc cucuk, dia dah meraung dah.. Aku kena pegang kuat-kuat.. Alahaii.. Sian tul aku tengok.. Ye la, budak kan? Lepas tu dia dah stat nangis, kata "taknakk..taknakk".. Mesti dia rasa gusi dia cam kembang je kan?

Husband aku tengok anak aku dah nangis-nangis, dia lak mengoffer diri pegang Haikal..  Sementara tunggu ubat jalan, Haikal dok nangis-nangis lagi.. Siap peluk-peluk aku taknak cabut gigi.. Kitorang + doc + nurse semua pujuk-pujuk segala.. Sampai time nak cabut, lagi la dia melalak.. Sampai 4 orang la kena pegang.. Huhuhu.. Nasib bukan aku yang kene pegang.. Kalau tak, memang terlepas la jawabnya..

Bila dah cabut tu, dia dok nangis-nangis lagi.. Doc kasi gauze untuk gigit kasi darah berenti.. Then turun bawah, dia nampak tempat main terus gi main.. Lupa dah gigi dia kena cabut.. Haha.. Sib baik la dia ni jenis kejap je nangis.. Kalau tak jenuh.. Ada la aku sempat snap 2 pix masa dia kene cabut gigi.. Ingat nak ambik video, tapi ngeri dengar dia nangis + kesian.. Terus tak jadi.. Rasa nak peluk-peluk dia kasi dia ok.. Huhu.. Tapi sekarang Haikal is officially RONGAK!!  Haha.. Takpe, still hensem.. :)

Ni sebelum cabut gigi.. Still berleisure dengan abah borak-borak..
Ni masa nak cabut.. Dia dah stat melalak dah..
Tengok, berapa orang tukang pegang?? Huhu..

BebelBebel: Jangan kata budak, aku yang tua ni pun kalau nak jumpa doc gigi, rasa nak terkincit aje..haha